Wat is een responsieve website en waarom heb je die nodig?

‘Mobile first’ hoor je marketeers luidkeels roepen, maar wat betekent dit eigenlijk? Meer dan 50 procent van de bezoekers surft mobiel, zorg dus dat je website er goed uitziet en vooral gebruiksvriendelijk is op mobiele telefoons. Het is belangrijk dat je website zich aanpast naar het smalle scherm van een mobieltje wanneer deze geopend wordt op een telefoon. De site past zich dus aan aan het scherm waarop hij bekeken wordt.

Er zijn verschillende soorten responsieve sites:

EEN RESPONSIEF GECODEERDE WEBSITE:

• Deze website is responsief gecodeerd en past zich automatisch aan het schermformaat van het device aan.

• Iedere pagina is uniek.

• Er is geen aparte pagina gecodeerd voor mobile of desktop.

• Alle linkwaarde wordt binnen één domein behouden en het is niet nodig redirects in te stellen. Is het zoekgedrag van jouw doelgroep anders mobile dan op desktop? Maak dan beter een andere keuze. Er zijn ook geen aparte instellingen mogelijk voor de laadtijd van de pagina’s op elk device.

DYNAMISCHE WEBSITE:

• Deze websites blijven steeds binnen de zelfde url en de linkwaarde blijft behouden.

• Iedere pagina is uniek en je kan een goede gebruikerservaring bieden voor mobile omdat je dus andere content kan bieden.

• Dynamische websites hebben een hogere opmaakkost en kosten ook meer in onderhoud.

MOBIELE WEBSITE:

• Deze herken je wanneer je op je telefoon wordt doorgesluisd naar een url die eindigt op …/mobile.

• Dit is een aparte website voor smartphones op een los subdomein waarnaar bezoekers geredirect worden.

• Een mobiele website is relatief eenvoudig te implementeren en bieden een goede UX omdat je mobiele surfers een andere, beknoptere paginainhoud kan aanbieden.

Nadelen zijn dat er vaak sprake is van dubbele inhoud en dat de linkwaarde verdeeld worden over 2 domeinen. Deze website is ook nogal kostelijk in onderhoud. Ook Google is ondertussen overgegaan tot een mobile first indexering, wat zoveel betekent als dat hij enkel nog de mobiele websites indexeert en rangschikt in de SERP. Mobile first, dus.