Is dit het einde voor Facebook in Europa?

Meta, het moederbedrijf van Facebook kijkt met grote belangstelling naar de onderhandelingen tussen de EU en de VS over de uitwisseling van data van gebruikers. Nadat al eerder Apple had besloten om privacygevoelige informatie niet meer te delen met derde komt nu ook de werking van Instagram en Facebook binnen Europa in het gedrang.

Kortom als Europa en de VS geen consensus bereiken over een nieuw dataverdrag dan lijkt het erop dat Facebook en Instagram niet meer in Europa kunnen aangeboden worden.

Vorige dataconsensus ongeldig verklaard.

De overeenkomst moet ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven data van EU-burgers mogen verwerken op een manier volgens de Europese privacywetgeving. Echter was er in 2016 een nieuw akkoord bereikt maar deze is in 2020 door het Europees hof van justitie ongeldig verklaard. De voornaamste redenen was dat er niet voldaan deed aan de Europese privacywetgeving of kortweg GDPR. Het huidig overleg verloopt zeer moeizaam aangezien Europe ten alle stelligste wil vermijden dat een nieuw akkoord opnieuw ongeldig wordt verklaard bij het Europees hof van Justitie.

Dit kan niet enkel het einde betekenen van Instagram en Facebook

In Europa maken we gebruik van talloze applicaties van Amerikaanse makelij. Daarom heeft voornamelijk de VS veel haast bij het concreet maken van deze nieuwe overeenkomst. Echter stelt Europa de eis dat de VS zijn rechtbanken moet openstellen voor datageschillen met Europese burgers. Helaas ziet de Biden administratie deze eis niet zitten en probeert nu de bestaande wetgeving om te buigen naar een grondwettelijk kader voor beide continenten.

nl_NLNederlands
Winkelwagen